Společnost MASOMA byla založena v roce 1993, jako rodinná firma Karlem a Jaroslavou Klemensovymi pod značkou MK KLEMENS, se zaměřením na výrobu masných produktů.
Do roku 1995 byl provoz masné výroby soustředěn v menší provozovně s denní produkcí cca 5 tun masných výrobků.
V roce 1998 byl provoz firmy rozšířen o novou provozovnu (přístavba velkých prostorných výrobních hal, chladíren, mrazíren a expedičních prostor, včetně 10 garáží pro umístění firemních chladírenských vozidel). Později bylo výrobní a technické zařízení doplněno o nové stroje a technologické celky.
Od roku 2002 byly realizovány poměrně velké investice do oblasti technologie a zvyšování hygieny práce, byla zakoupena nová narážka, dále byly realizovány investice do rekuperace chlazení, byla provedena nová přístavba hal pro mytí beden, nová část baličky a venkovního skladu materiálu.
V současné době má společnost MASOMA k dispozici novou narážku, moderní klipsovací stroj POLYCLIP, kutr ALPINA, řezačku, masírky, nastřikovací zařízení FOMACO, balicí stroj MULTIVAC, nářezový stroj a další. Tepelnou úpravu masných výrobků provádí v kvalitních udírenských komorách MAUTING.
Trvale obměňujeme vozový park, tak abychom zaručili vždy včasné doručení našich výrobků našim odběratelům. Výrobní sortiment je v současné době je přibližně 140 druhů masných výrobků.
Jedině díky tomuto postupnému rozšiřování společnosti, může dnes MASOMA, pod značkou MK KLEMENS produkovat přibližně 15 tun masných výrobků denně. Produkty společnosti MASOMA je zásobováno na 800 prodejních míst nejen v oblasti Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje, ale celé České Republiky. Společnost MASOMA má k dispozici vlastní vozový park chladírenských vozů, kterými denně zásobuje obchody, prodejny masa, uzenin, markety apod. Dále našimi výrobky pod značkou MK KLEMENS pravidelně zásobujeme obchodní řetězce Hruška, Tempo a Makro.
Naší prioritou není navyšovat produkci, ale zaměřujeme se především na kvalitu výrobků, která je pro úspěch firmy rozhodující.
Z historie
To že se řeznické řemeslo u Klemensů uchovalo dodnes, za to vděčí dědovi Josefovi, který sice pracoval ve vítkovických hutích, ale v Dolním Benešově se přiučil řeznickému řemeslu a později zde také založil svoji firmu. V Zábřehu a Dolním Benešově otevřel obchod a pro maso na zpracování jezdil bryčkou taženou koněm na staré opavské jatky.
Oba dědovi synové, Josef a Milan, tedy byli předurčeni ke stejnému řemeslu, kterému se také vyučili. Jeden v Ostravě a druhý v Jeseníku. Oba našli zaměstnání v Masném průmyslu Opava.
Všichni kluci v Klemensově rodu se opět dali na stejné řemeslo a tak se to v této rozvětvené rodině řezníky jen hemží. Karel po dvou létech výuky v Jeseníku odjel studovat do Prahy na SPŠ technologie masa a když se v roce 1976 vrátil zpět, nastoupil v martinovském Masokombinátu, kde působil jako vedoucí masné výroby a řídil více jak 160 pracovníků. Vždy jej lákalo založit si vlastní firmu.
Od nápadu nebylo daleko ke skutku a tak spolu s manželkou a švagrem založili v roce 1993 společnost, která se zabývala právě výrobou masných výrobků. Největším problémem bylo kde výrobky prodat. Začátky nebyly jednoduché, ovšem kvalitní produkt se snadno rozezná a tak začalo zakázek postupně přibývat. Bylo třeba zvýšit výrobu, která záhy stoupla z původních pětiset kil na dvě tuny masných výrobků. Prostory, které začaly být poněkud těsné bylo třeba rozšířit a tak Klemensovi přistavovali. Brzy přijali další pracovníky a produkci zvýšili na osm tun denně. Následovala ještě jedna přístavba výrobní haly, počet zaměstnanců se zvedl na dnešních 75 a Klemensovi dodávají na trh až 15 tun masných výrobků jimiž zásobují na 800 prodejních míst.